• Αθανασία Αντωνοπούλου - Λογοθεραπεύτρια
  • Κιν.: 6971818005

Τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στην ηλικία των 39-42 μηνών

Τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στην ηλικία των 39-42 μηνών

Το παιδί σας μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του

Το παιδί σας σε αυτή την ηλικία μπορεί συχνά να ονειρεύεται και εφεύρει φανταστικές καταστάσεις. Δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε όλες του τις ευχές και προσδοκίες αλλά πρέπει να του δείξετε τον σεβασμό που αξίζει με το να τον ακούτε προσεκτικά. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εκφράζεται ελεύθερα και ενθαρρύνετε το να σας δείχνει τα αισθήματα του. Δείξτε του τρόπους να εκφράσει τον θυμό του και άλλα αρνητικά συναισθήματαπου όμως δεν βλάπτουν κανένα άλλο.

Θυμός

Το παιδί σας είναι θυμωμένο: Η γλώσσα του σώματός του σας δείχνει ακριβώς πόσο θυμωμένο είναι.
Γιατί είναι θυμωμένο; Σας ζήτησε κάτι και εσείς του απαντήσατε «όχι». Σας δείχνει με την σειρά του ότι είναι θυμωμένο. Εδώ είναι ένας θετικός τρόπος να χειριστείτε την κατάσταση:

Παιδί: «Δεν σε αγαπάω εάν δεν με αφήσεις να το κάνω. Σε μισώ!»
Μαμά: «Φαίνεσαι θυμωμένος»
Παιδί: «Είμαι ! Δεν σε πάω»
Μαμά: «Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένος όταν δεν παίρνεις κάτι που θέλεις πολύ. Μερικές φορές και εγώ θυμώνω για τον ίδιο λόγο. Όταν νιώθεις έτσι είναι καλύτερα να μιλάς για αυτό. Ίσως εάν σου πω γιατί είπα όχι θα καταλάβεις και θα συμφωνήσεις και δεν θα είσαι τόσο θυμωμένος μαζί μου. Ο λόγος είναι ότι……..»

Σημειώστε ότι το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει να είναι θυμωμένο. Εάν κάθε φορά που γίνετε αυτό έχετε μια ήρεμη ανταπόκριση και του εξηγείτε γιατί γίνεται αυτό, το παιδί εύκολα θα κουραστεί με την στάση σας και θα προχωρήσει σε μια άλλη δραστηριότητα. Με λίγα λόγια θα ξεχαστεί εύκολα. Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τον θυμό του. Να μάθει να τον εκφράζει μέσα από τη ζωγραφική, τον χορό, με μία βόλτα, χωρίς να γίνεται επιθετικό. Ένας σωστός τρόπος από τη μεριά σας είναι η υποχώρηση. Δώστε του χρόνο να σκεφτεί τι συνέβη και μη τον επιβαρύνετε με ευθύνες. Μη προσπαθήσετε να του δώσετε λύσεις όταν το απαιτήσει.

Αφήστε το να ηρεμήσει και πείτε του ότι θα το συζητήσετε αργότερα. Μια καλή τεχνική είναι να καθοδηγήσετε το παιδί σας να παίρνει σωστές αναπνοές. Να ξεκινήσει με 3 ανάσες και στη συνέχεια να μετρήσει από μέσα του μέχρι το δέκα. Δείξτε υπομονή, διατηρήστε τον αυτοέλεγχο σας και προσπαθήστε να αγνοήσετε φράσεις που μπορεί να σας πει όταν είναι θυμωμένο όπως ‘’είσαι κακιά μαμά’’. Να θυμάστε πάντα πως πρόκειται για την εκπαίδευση του παιδιού σας.

X